lauantai 2. maaliskuuta 2013

Kulttuurikudonnaisia kummisetien konnuilla

Keiteleen kirjasto- ja kulttuuripalvelut ovat toimineet nykymuodossaan yhden valtuustokauden. Uuden kauden alkaessa on syytä palata hieman menneeseen ja kurkistella tulevaa.

Oikean kulttuurisihteerin jäädessä "vapaaherrattareksi" nelisen vuotta sitten, kuntamme päättäjät yhdessä kuntalaisten ja viranhaltijoiden kanssa tuumailivat, kuinka kulttuurityö olisi hyvä jatkossa tehdä. Kokoonnuttiin puimaan kulttuuririihtä, tehtiin kysymyksiä toisillemme ja koetimme etsiä niihin mahdollisimman oikeansuuntaisia vastauksia. Nämä kaaviot, kartat, tekstit, kuviot, yms. kaikki tallennettiin visusti ja niiden piti toimia ohjenuorana ja mallitilkkuna vastaisuudessa.

Kulttuuritoiminnalle oli useita vaihtoehtoisia malleja, mutta lopulta kävi niin, että kulttuurityö integroitiin kirjastoon. Etuina pidettiin saavutettavuutta, koska kirjasto on auki myös lauantaisin talviaikana ja useimmiten joku henkilöstöstä vastaa puhelimeenkin lähes aamusta iltaan. Talon kynnystä pidettiin myös kohtalaisen matalana kaikkien kuntalaisten tulla. Puhuttiin tiimistä, kuten tähän maailman aikaan kuuluukin.

Niinpä sitten kulttuuri astui mappeineen ja puhelimineen kirjastotaloon. Se toi mukanaan myös vastuun Aholan talomuseosta ja kotiseutuarkistosta. Vuoden kulussa oli huomioitava normaalit siihen kuuluvat juhlat, kuten Veteraanijuhla, Keitele-päivät, Valojen viikko ja Itsenäisyysjuhla mukaan lukien konsertti- ja teatterimatkat, mahdolliset vierailijat sekä eri esiintyjät ja taiteilijat. Näyttelyjärjestelyistähän jo jonkinlaista kokemusta kirjastotyöhön kuuluvana olikin.

Mutta kun siihen alkuun oli heti 130-v. juhlavuosi, niin nyt voi jo kertoa, että pienoisia paniikinomaisia hetkiä tuon punatiilisen rakennuksen uumenissa on vietetty. Paikalla oli monta kertaa neljä uutteraa naista, mutta kukaan ei aiemmin ollut pääsääntöisesti kunnan kulttuuritöitä tehnyt. Pitkäaikaisen kulttuurisihteerin kulttuurikudonnaisten tulokset olivat hyviä ja me neljän naisen tiiminä koetimme parhaamme mukaan kutoa aiempaa mallia seuraten, mutta etsiä samalla strategian mukaan uusia malleja ja vaihtoehtoja tuohon kirjoon. Luottamushenkilöt loivat loimet, kuntalaiset antoivat kuteita, mutta mallit oli loihdittava ihan itse.Välillä kutominen ei ottanut luontuakseen ja mallitilkkua oli kyseltävä kuntalaisilta, jotka mielellään auttoivatkin. Niin kuin ovat auttaneet kunnan omat työntekijät eri sektoreilta. Kaikin puolin yhteistyö sujuu mutkattomasti eri toimijoiden kesken. Koulun kanssa eletään sujuvasti koko ajan tiiviisti samassa pihapiirissä.

Ensimmäinen vuosi kului juhlavuotta pyöritellessä ja oppia karttui monesta asiasta. Seuraavat kolme vuotta kuluivat vielä harjoitellessa aina eteen ilmaantuvia uusia asioita. Nyt koko tiimi olisi jo paljon viisaampi, uudenlaisen maton kutoisi ja ehkä rohkeampia värejäkin kudonnaisiin muotoutuisi.

Koko kuluneena nelivuotiskautena on pyritty vastaamaan strategian asettamiin tavoitteisiin, vaikka kaikkia suunnitelmia ei ole voitu toteuttaakaan. Välillä on hyvä katsoa myös kangaspuiden tukille kertynyttä kudonnaista, olisiko jotakin voinut kutoa toisin. Olisihan sitä voinut, eikä auta kuin ottaa opiksi ja joskus on nieltävä myös epäonnistumisen tai virhearvioinnin katkera kalkki.

Uskon kuitenkin, että niitä onnistumisen hetkiä on ollut enemmän - oikeastaan aika paljon. Ja on tätä työtä rikasta tehdä, vaikka välillä väsymyksen aallot lyövät voimalla yli. Itselleni parhaita hetkiä ovat, kun näen lapsen riemusta loistavat kasvot hänen elämyshetkenään tai kun huomaan järjestämässämme tilaisuudessa aikuisen silmien kostuvan liikutuksesta tai iloisen naurun kiirivän läpi talon. Ei kirjastossa aina olla hiljaa!

Talligallerian saaminen on ollut tärkeää koko kunnan kannalta. Siitä kiitos taannoin syntymäpäiviään viettäneelle sivistyslautakunnan puheenjohtaja Saara Koskiselle sekä sivistysjohtaja Ville Ahoselle ja nyt jo työpaikkaa vaihtaneelle teknisen osaston johtaja Kari Nuutiselle ynnä tietysti kaikille muille asiaan vaikuttaneille.

Niin, tuo nelivuotiskausi on nyt valmiina kudonnaisina muistojen orsilla ja piironkien laatikoissa sekä lattioilla jalkojemme astua. Uudet luottamushenkilöt yhdessä viran- ja toimenhaltijoiden kanssa lisättynä järjestö- ja yhdistyskuntalaisilla, alkavat luoda nyt maaliskuussa uutta hyvinvointilointa, johon me sitten sivistyssektorilla pyrimme kutomaan uusia kudonnaisia kuntalaisten ja vierailijoidemme iloksi.

Kiitos yhteistyöstänne ja kannustuksesta kuten myös suuntaa antavasta korjaavasta palautteesta. Kaikki tämä ohjaa ja kuljettaa kirjasto- ja kulttuuripalveluita haluttuun suuntaan resurssiemme puitteissa. Kummisedät loivat Keitele-hengen, joka vaikuttaa yhä. Tuon hengen voimalla luodaan yhdessä entistä viihtyisämpi ja vahvempi kotikunta meille kaikille, vaikka monenlaiset ulkopuoliset kutojat sekä mallimestarit kuntakangaspuiden paikkaan ja kudonnaisten määrittelyyn pyrkivät vaikuttamaankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti