maanantai 23. syyskuuta 2019

Perunannostopäivä


Aurinkoisena syyskuun lauantaina huomattiin lastenlasten kanssa iltapäivällä, että perunannostoaika on käsillä! Heinät oli koottu, mutta monta syystyötä oli vielä tekemättä. Niinpä etsimään sanko ja nuorin sukupolvi aloitti työt.


 
Keväällä kaksi vanhinta istutti kahteen puulaatikkoon yhteensä kolme siemenperunaa mustaan multaan. Mietittiin, mitähän siellä mullan sisällä mahtaa tapahtua.  Laatikot olivat seinän vierustalla patiolla koko kesän ja niitä kasteltiin ahkerasti. Ensin nousi taimia ja sitten niihin kasvoi oikeat perunan varret. Pikku hiljaa kesän taipuessa syksyyn, alkoivat varret vaaleta ja notkahdella maata päin.
Oli aika katsoa, mitä oli tapahtunut. 
Kuokkaa ei tarvittu, kun pienet kädet kaivoivat mullasta aarteita.
 

Kas, ja niinhän sieltä nousi monta erikokoista ja kaunista perunaa. Isot siemenperunat olivat käyneet tummiksi ja menettäneet kiinteytensä antaessaan voimaa ”lapsilleen”. Luonnon ja kasvun ihmettä siinä perunoiden noston lomassa samalla yhdessä mietittiin.
 

Perunoita löytyi lähes kattilallinen ja kun ne keitettiin, niin kaikille riitti syötävää. Varsinkin ne pienet lapsiperunat maistuivat pienissä suissa erittäin hyviltä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti