sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Sähköhammasharjan ihmeellinen maailma

Sormulan mummo, ukki ja mummoiso viettivät jouluaattoa Saaristokaupungissa. Mummon suureksi ihmeeksi itse Joulupukki toi ukille ja mummolle sellaiset kovat paketit sinne kaupunkiin. Toisaalta, olisi kai voinut tuoda tänne maallekin, vaikka tiet oli kyllä ihan iljamella. On siinä ollut porolla taiteilu, kun joka tuvan ovelle on pukkia kuskaillut.

Niin, ne kovat paketit kätkivät sisäänsä sähköhammasharjat. Onhan mummolla ja ukilla sellaiset ollut jo aiemminkin, männä vuosina, mutta olleet jo muutaman vuoden kaapin sopukoissa käyttämättä. Kaappiin on kertynyt kyllä jotakin muutakin harvemmin käytettyä, kuten jäätelökone, friteerauskattila, vohvelirauta, sähköinen mehunpuristin...

No, nuoremman polven edustajat laittoivat töpselit seinään ja harjat lataukseen. Kylppärin seinään kiinnitettiin kellonaama, joka ohjaa, milloin mitäkin neljännestä pitää harjata ja kuinka kauan. Sitten, kun koko kalustoa on riittävän kauan harjattu, ilmestyy iloinen naama leveine hymyineen laitteen näyttöön ja valmista on!

Kun joulunviettäjät olivat palanneet koteihinsa, niin mummo otti harjan reippaasti käyttöön, laittoi tahnaa, pani harjan suuhun ja kytki virran nappulasta päälle. Jopa alkoi seinänaama ohjata liikettä. Mummo noudatti ohjeita, mutta sitten piti sylkäistä kertynyt vaahto altaaseen ja huis - samassa seinäpeili ja lähiympäristö olivat pienten valkoisten pisaroitten peitossa. Kas, tuumi mummo, sehän pikaisen pilven lähetti, mutta harja oli jo suussa ja puhdistus jatkui.

Kohta naama seinällä ilmoitti, että kaikki neljännekset on nyt puhdistettu ja voi lopettaa. Mummo lopetti ja ajatteli huuhtoa harjan vielä vedellä. Kumartui pesualtaalle, laittoi hanan auki ja harjan veden alle. No niin, seuraava pilvi kohtasi mummon yöpaidan! Koko etumus ja mummon naama olivat valkoisten pienten pisaroitten peitossa. Taisi tulla yhtäaikaa niin siivous- kuin pyykinpesupäiväkin, tuuumi mummo, katkaisi virran hammasharjasta, huuhtaisi kasvonsa ja lähti etsimään puhdasta yöpaitaa.

Ei ole helppoa mummon muistaa, että kannattaa katkaista virta harjasta, kun ottaa sen suusta pois. Entinen harja ei sentään koko mummoa ja kylppäriä pisaroittanut, vaikka puhdasta jälkeä sekin teki. Ihan manuaalisti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti