torstai 12. joulukuuta 2013

Lintulaudan liikennettä

Päivänä muutamana laittelivat mummo ja ukki lintulaudan monen vuoden jälkeen rapun pieleen räystäästä riippumaan. Sinne ropsautettiin jyviä ja siemeniä ja vielä talipallo pohjalautaan roikkumaan. Sitten vain odottelemaan lintusia. Pian niitä tulikin ja kova nälkä näytti olevan, kun ihan kilpailla piti, kuka ensin ennättää.Taisi siinä ihan omanlaisensa nokkimisjärjestyskin tulla, vaikka eipä niitä tinttejä oikein toisistaan erottanut, niin samanlaisia höyhenpukuja niillä oli. Mummo koetti tuijotella keittiön ikkunasta ja ihan kuin joillakin se etumuksen musta raita olisi leveämpi kuin toisilla. Ikkunan taakse poikkipuulle istahtelivat tintit ja kaiketi kiittämään ruoasta tulivat, mutta - tämä ei ollut mummon mieleen - kakkivat mokomat ikkunalaudalle ja ikkunaruutuihinkin jätöksiä ilmaantui. No, mummo aina silloin tällöin käy kakkelit putsailemassa, etteivät ihan keoiksi asti kehity. Keltasirkutkin onneksi uuden ruokapaikan löysivät, mutta ne arempina ensin vain maasta tippuneita jyviä popsivat.

Tulipa sitten ukki lumitöistä ja kertoi mummolle, että siellä sellainen pieni metsähiirulainen lintulaudan alla oli maassa ruokailemassa. Jaha, mietti mummo, jokohan se Talligallerian vieras tänne asti on kipittänyt. Kas, kun on jaksanutkin. Liekö Näkkirannan ja Kelyn kohdilla välipalalla jossakin laudalla piipahtanut ja Aholassahan hevosilla on varmasti jyviä, siellä kumminkin on nälkäänsä taltuttanut. Vai olisiko kuitenkin sen tallihiiren sisaruksia tai serkkuja tämä. Mistäpä niitä tietää, kun ne niin vikkelään liikkuvat ja samansorttisia ulkoiselta olemukseltansa ovat. Nälkä vieraalla kuitenkin oli ollut ja sitten syötyänsä varmaan jonnekin vanhan navetan kupeeseen kuiviin heiniin oli unten maille vaeltanut.

Oli siinä jonakin hetkenä jokunen isompi lintukin käynyt, kun suurempia varpaanjälkiä oli maahan ilmaantunut ukin ja mummon töissä ollessa. Tainnut olla se harakkapariskunta, joka kesällä poikasiaan lentämään opetti.

Oravakin oli kurkkaillut, että mitäs herkkuja täällä laudalla tarjotaan. Ei siellä vielä pähkinöitä ollut, mutta jos ukki seuraavan kerran lautaa täyttäessään sinne pähkinöitä sekaan nakkaisi, niin voisi sitten nälkäisiä vieraita olla vielä useampaa sorttia.

Alina ja Antero kävivät mummolassa ja olipa mukava istua sisällä ja seurata ikkunasta lintusten touhuja. Siinä samalla lauleltiin Pikku Inkerin laulua tilhelle, joka oli äidin ryytimaassa ja ihan useampaan kertaan laulettiinkin. Samalla opeteltiin tuntemaan muutama lintulaji ja nauttimaan maalaisluonnon kauneudesta talvisena päivänä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti