Itärannan immeisiä -kirjassa kerrotaan, että
Viinikkalan koulu aloitti toimintansa 1909 ja sinne hankittiin oppilaille
juoma-astioiksi sinkkisanko ja kauha!
Äitini Anja Saastamoinen kertoo, että kun hän aloitti koulunkäyntinsä Viinikkalan kansakoulussa 1941, niin eväinä olivat pelkät
ruisleipäviipaleet ja lasipullossa oikeaa lehmänmaitoa. Leikkeleitä ei ollut,
vaan leiville sipaistiin vain voita ja ne käärittiin voipaperiin. Leipien käärepaperia
ei heitetty pois, vaan samaa paperia käytettiin monena päivänä. Joillakin
leipien välissä saattoi olla läskinpaloja. Maito oli oikeaa kotona lypsetyn
lehmän maitoa. Lämmintä ruokaa ei koulun puolesta tarjottu. Ruokaliinat piti
silloinkin tehdä itse ja pääasiassa syötiin luokissa pulpetin äärellä.
Muutaman vuoden kuluttua koulussa alettiin tarjota
velliä tai puuroa. Ne olivat mannaryyneistä tai kaura- ja ruishiutaleista
tehtyjä. Marjapuuroa ja -soppaa oli myös, mutta puolukat piti kerätä itse ja viedä
kouluun ja niitä kerättiin yhdessä opettajan ja toisten oppilaiden kanssa
kouluaikana. Myöhemmin alettiin tarjota myös myös herne- ja lihakeittoja.
Äitini luokkakaveri Veikko Tabell kertoo, että ruoka oli
todellista lähiruokaa, kun liha tuotiin samalta kylältä Tossavaisilta Kapakon
talosta ja perunat sekä porkkanat viljeltiin koulun pellolla. Muutamilla oppilailla
oli koulun pellolla omat porkkanapenkit, joista he huolehtivat myös kesällä. Lihakeitossa oli lanttua, joka maistui todella hyvältä. Lantut lienevät olleet myös samalta
kylältä. Veikko muistaa, että oppilaat kävivät marjametsässä yhdessä opettajan
kanssa. Joskus marjoja oli ihan koulun lähelläkin. Kerran puolukoita oli ollut
vähänlaisesti ja opettaja Dagmar Ilkama oli oppilaiden hämmästykseksi syönyt
katajanmarjoja.
Veikko muistelee, että Amerikasta tuli sodan
jälkeen Suomeen ruoka-apua ja Viinikkalan koulullekin saatiin iso tynnyrillinen
kaakaojauhetta. Keittäjänä oli tuolloin Veikon sisko Elvi Tabell. Oppilaat
olivat pyytäneet keittämään joka päivä suklaapuuroa, mutta lopulta tuli kyllästyminen
makeaan puuroon, eikä se enää maistunutkaan herkulliselta. Äitini kertoo, että
myös maitojauhetta tuli Amerikasta. Siihen keitetty velli ei maistunut samalta
kuin oikeaan maitoon valmistettu.
Aluksi, kun lämmintä ruokaa ei ollut, niin eväitä
syötiin myös eteisen puollella. Oppilaat olivat kilpailleet eteisen pitkän
halkolaatikon päällä istumisesta, joka oli paras ruokailupaikka. Kalanmaksaöljyä
annettiin oppilaille päivittäin ruokalusikallinen eikä se todellakaan maistunut
hyvälle.
Enoni Mikko Rytkönen kertoo, että kun hän aloitti koulun
1954, niin pienessä luokassa oli pitkä ruokapöytä, jonka ääressä oli nimetyt
istumapaikat. Koulua ei käyty koko lukuvuotta, vaan oli Etelä Viinikkalan
supistettu kansakoulu. Tämä siitä syystä, että oppilaita oli niin paljon, niin
koulua käytiin syksyllä muutama viikko ja keväällä myös muutama viikko. Ensin
kävivät 1-3 luokat ja sitten 4-7 luokat.
Mikko muistaa, että sokerijauhot piti olla
itseltä, jos halusi puuron päälle sokeria. Mikosta kauravelli oli kaikista
parhainta ruokaa. Puuroja oli ruis-, ohra- ja kaurapuurot. Puolukkaruispuuroa
oli jonkin verran vatkattu. Kaikki ruoka oli silloin hyvää, koska ruokaa ei
ollut kovin paljon. Leipien välissä ei tuolloinkaan ollut leikkeleitä. Mikko
muistaa, kuinka äiti oli kerran laittanut paistetun kananmunan tuoreiden leipien
väliin. Se oli todella juhla-ateria koululla tarjolla olleen perunavellin
kanssa! Todennäköisesti edellisenä päivänä oli ollut perunamuusia, josta velli
keitettiin. Ruoissa oli aina topakka suola – siinä ei säästelty.
Kalaruokia
koulussa ei ollut. Marjoja Mikko ei pominut, vaan muistaa siskonsa Kaisan keränneen koululle vietävät
marjat hänen puolestaan. Oppilaat tekivät keväällä Kiviniemen Olavi Häkkisen
kanssa perunan ja nostivat sen kuokkimalla syksyllä.
Risto Koskinen ja minä muistelimme, että kun me kävimme koulua Viinikkalassa 1960-luvun loppupuolella, niin Junttila nimisen
talon Mooses ja Aili Tossavainen kyntivät koulun pellon hevosvetoisella sorkka-aatralla
ja tekivät perunaa sekä olivat nostamassa sitä sitä syksyllä kuokilla. Oppilaat osallistuivat
myös perunannostoon. Riston mieleen nousee eräs syksy, kun oppilaat olivat
läheisen Jokikorvan talon pellolla perunannostotalkoissa. Sää oli ollut kurja, märkä
ja pelto erittäin kurainen. Niinpä perunat olivat olleet todella multaisia. Osa
koululaisten nostamasta perunasta jäi todennäköisesti taloon ja osa lienee
tuotu koulun hyvään kivipuitteiseen kellariin säilöön. Kellarissa säilytettiin
niin marjat kuin muutkin viileää säilytystilaa tarvitsevat ruokatavarat.
Sähköä
Viinikkalan koululla ei tuolloin ollut, joten jääkaappiakaan ei tunnettu. Niin
Riston kuin minunkin piti tehdä ekaluokan käsityötunnilla ruokaliinat. Jokainen
teki erilaiset pistot omalla tavallaan ja liinoja käytettiin koko kouluaika.
Ruokarukous luettiin opettajan johdolla pulpetin vieressä seisten. Se kuului: Siunaa Jeesus ruokamme, ole aina luonamme,
Aamen.
Alkuvuosina koulua oli lauantaisinkin ja silloin
ruokana oli joko marjaruoka tai suklaapuuro. Arkiruokiin kuului esimerkiksi etenkin
syksyisin kesäkeitto, joka ei minulle maistunut.
Viinikkalan koululla keittäjinä toimivat Elvi
Tabellin lisäksi myös Anna Johanna Hujanen, Miina Karttunen, Vieno Tossavainen,
Vieno Saastamoinen, Elvi Tabell, Tyyne Lammenvaara ja Kerttu Sisso. Tuovi Koskinen
oli joskus myös jossain vaiheessa keittäjän sijaisena.
Ruoka laitettiin pienessä keittiössä, jossa oli
puuhella ja vesi noudettiin koulun pihalla olevasta pumppukaivosta. Astiat
tiskattiin käsin ja vesi lämmitettiin hellalla. Samassa tilassa oli myös
poikien käsitöitä varten höyläpenkki. Likainen vesi taisi kuitenkin mennä viemäriä
pitkin, mutta varmaa tietoa tästä ei ole. Valona keittiössä – kuten myös
luokissa ja opettajan asunnossa – oli kaasuvalo.
Mainittakoon, että kyläkirjan mukaan sota-aikanakaan
koulun toiminta ei keskeytynyt, mutta kun kevättalvella 1940 elintarvikkeista
oli pulaa, niin koulun johtokunta päätti lopettaa koulukeittolan toiminnan loppukevääksi
todeten: Eläkööt jo lapset
auringonpaisteella!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti