perjantai 10. elokuuta 2018

Joulupipareita elokuun helteillä


Lapsenlapset - ne kaksi isompaa - olivat mummolassa elokuun helteillä kesälomalla. Silloin aina tapahtuu kaikenlaista mukavaa, jota ei tapahdu, kun mummo ja ukki ovat kahdestaan - tai edes silloin, kun mummoiso pihan toiselta puolelta piipahtaa mummon ja ukin tuvassa.

Mummolan kaapit ja laatikostot ovat kautta aikain olleet pienten ihmisten suosiossa ja niistähän yleensä löytyy vaikka mitä kiinnostavaa. Niin nytkin, kun pieni emännän alku tutki keittiön kaapin saloja. Mummo yritti lukea sohvalla helteen uuvuttamana päivän lehteä, kun kaapilta kuului:

- Mummo, leivotaan pipareita!

- Siis mitä, nytkö, kesän keskellä, yli kolmenkymmenen asteen helteessä? Ei leivota.

- Kyllä, nyt leivotaan. Täältä löytyi koristeita, näitä pursotettavia!

- Ei me jakseta. On liian kuuma ja tupa lämpenee, kun uuni kuumenee.

- On ilmalämpöpumppu. Ei tule liian kuuma. Leivotaan.

- Kävisikö joku helpompi? Jotkut vaaleat tai vaikka kaurakeksit?

- Ei. Ei käy, vaan ne oikeat piparit.

Ja tämä vaatimus tuli molempien ipanoiden suusta.

Mummo huokaisi, nousi sohvalta, haki ohjekirjan ja selasi. Löytyi ohje, jonka voi leipoa heti ja niin sitten aloitettiin. Tehtiin taikina yhdessä. Laitettiin jääkaappiin hetkeksi edes hieman jähmettymään, kun se lämpimässä tuvassa oli kovin pehmeää. Ukki kantoi leivinlaudan, uuni lämpeni, kaulimet, muotit ja jauhot otettiin laudalle. Kun mummo laitteli uunipelleille leivinpaperit, niin selän takana touhuavat ja avuliaat lapsoset olivat vuoranneet leivinlaudan ympäriinsä paksulla jauhokerroksella! Olihan sanottu, että lauta jauhotetaan, ettei taikina tartu. Oppi oli siis mennyt perille!
 
 
Mummo pyyhkäili enimmät jauhot sivuun, ja kun muotit oli valittu, alkoi ahkera kaulitseminen. Eikä taikina tarttunut! Vain pientä avustamista tarvittiin ja mummo sai nostella valmiit piparit pelleille ja paistella. Yhtään pellillistä ei onneksi edes palanut!
 
 
Piparit saivat hetken jäähtyä ja sitten alkoi koristelu. Koristelussa ei pelattu säästöliekillä, vaan jokainen pipari sai reilusti koristetta. Jäljet siivosi mummo ja ukkikin avusti imurin kanssa.

 
Sitten juotiin piparikahvit ja tuvassa tuoksui niin hyvälle! Kyllä lapsenlapset tietää, mitä pitää tehdä milloinkin! Vaikka sitten elokuun hellepäivänä joulupipareita!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti