keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Nyrkkipyykki ja huussit kumpusivat muistoista siivouspäivänä

Siivoilin vapaapäivänä ja siinäpä tuli monenlaista mieleen. Laitoin ensin astianpesukoneen pyörimään. Sen jälkeen pyykkikoneen, pyyhin pölyjä - osaan riitti vain pölyä keräävän huiskan heilautus - ja pesin myös vessat. Vettä kului ihan jonkin verran ja koneet hurisivat hiljaisesti. Ilmalämpöpumppu tuntui puhkuvan tasaisin väliajoin lämmintä ilmaa, kun auoin ovia pölyttääkseni tekstiilejä ulkona.

Laitoin pestyt pyykit kuivuriin ja uudet pesukoneeseen. Lämmitin välillä ruokaa mikrossa ja samalla näppäilin kännykkää, josta luin päivän uutisia, kaverien kuulumisia ja twiittasin jonkun tärkeän jutun.

Laitoin vielä kahvin keittimeen ja googlasin läppäriltä uuden leivontareseptin. Tuvan uuniin olin sytyttänyt tulen ja uunia ”kouhotellessani” tuli lapsuuden siivoukset ja pyykinpesut ynnä muut mieleen.

Pyykkipäivä oli rankka päivä. Äiti teki savusaunan kupeelle kotaan tulet, jossa iso muuripata oli kivien päällä ja siinä kuumeni pyykinpesuvesi. Valkoiset pyykit keitettiinkin padassa, että niistä tuli oikein puhtaita. Ensin pestiin valkoiset, sitten kirjavat ja lopuksi kaikkein tummimmat vaatteet. Oli monta korvoa ja vatia, joissa pyykit huuhdeltiin moneen kertaan. Kun vaate ei tuntunut yhtään liukkaalta käsissä, niin se oli riittävän puhdas pesuaineesta ja se ripustettiin kuivumaan.

Kesällä pesupaikka oli saunan edustalla nurmikolla, eikä kaivokaan kaukana ollut. Talvella pyykkipäivä oli maanantaina, jolloin sauna oli vielä lauantailta hieman lämmin. Kesällä pyykit kuivuivat iloisesti ulkona narulla, mutta talvella ne vietiin ensin ullakolle, jossa vaatteet - ne puhtaat valkoiset lakanatkin - menivät heti jäähän. Sieltä ne tuotiin jossain vaiheessa tuvan orrelle uunin eteen, jossa lopullisesti kuivuivat.

Astiat pestiin vadeissa ja kuivattiin kuivauskaapissa. Vesi kuumennettiin tietysti hellalla isossa kattilassa, kun vesijohtoa ei ollut. Kylmä vesi oli korvossa tuvan keittiönukassa. Muistan mummoni huuhdelleen ensin astiat puhtaalla vedellä ruoantähteistä ja se vesi laitettiin eläinten ”tiskisankoon”, johon muukin ruoantähde joutui. Likavesisanko oli sitten erikseen, johon muu eläimille kelpaamaton vesi ja jäte joutui. Jätettä ei juuri jäänyt, kun ruoka muodostui paljon omavaraistaloudesta. Perunat, porkkanat, jauhot, leivät, kahvileivät - kaikkea tätä oli omasta takaa. Vain muutamia tarvikkeita hankittiin kaupasta. Eikä silloin ollut muovikääreitä ja kaiken maailman suojakuoria. Makkara oli aina paperissa, kuten liha ja kalakin. Se tynnyristä otettu silli oli aika hyvää, muistelen.

Sisävessoja ei ollut kuin kirkonkylän baareissa. Viinikkalan kansakoulussa oli ulkohuussit. Tytöille oma, pojille oma ja opettajille oma. Joskus muistan, miten epämiellyttävää oli talvella mennä huussiin, kun sinne alle oli jo kertynyt melkoinen ”törö”, joka oli jäätynyt ja hirvitti, jos siihen peppu yltää ja likaantuu. Kaikkea sitä on ollutkin. Keskikoulun ekaluokalla olin nyt jo puretussa seurakuntatalossa (myöhemmin Väentupa). Nykyisen Puustellin kerrostalon kohdalla oli pappilan navetta, jonka vintillä oli huussit. Uusi keskikoulu rakennettiin ja toisella luokalla pääsimme uuteen kouluun, jossa oli jo sisävessat. Olihan se huikeaa!

Sanomalehti - Savon Sanomat - oli hyvin tärkeä ja muistan erityisesti isäni lukeneen sen tarkkaan. Kirjoittipa hän sinne joskus itsekin. Radio hankittiin vasta keskikoulussa ollessani Pentti ja Maija Sirkeisen kaupasta, joka sijaitsi vanhassa puutalossa Osuuspankin kupeella. Siinä vieressä oli se kapea sola, josta kuulemma oli kerran ajettu Fiat 600:lla, mutta se tuntuu vähän kylätarinalta, niin kapea se sola oli!

Onneksi Sirkeisen kauppa on kyläkuvassa edelleen ja Osuuspankkikin. Maailma on muuttunut, mutta niin mikroja kuin kännyköitäkin saa Sirkeiseltä. Ja tietokoneita, joilla maailma avautuu uskomattomiin maailmoihin!

Sellainen vapaapäivä, joka herätti muistelemaan ja huomaamaan, että on se kehitys kehittynyt, vaikka en ole vielä mahdottoman pitkään elänyt!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti